LECTUUR, CULTUUR & MEDIA

Realisaties 2019

Mei 2019  Kinderwens ExpertiseNetwerk organiseerde een theatertournee

Kinderwenskoffer helpt ouders omgaan met vruchtbaarheidsproblemen

Het Kinderwens ExpertiseNetwerk heeft een kinderwenskoffer gelanceerd met hulpmiddelen om wensouders te helpen omgaan met vruchtbaarheidsproblemen. Naar schatting wordt 10 à 15 procent van de koppels in ons land geconfronteerd met zulke problemen. Dat gaat vaak gepaard met frustraties, wanhoop en soms ook strubbelingen tussen de partners.

Belga, Joppe Nuyts

di 14 mei  20:11

In de koffer zit onder meer een kinderwensdagboek, dat in samenwerking met diverse vruchtbaarheidscentra in Vlaanderen en Brussel werd uitgewerkt. Een kaartspel moet koppels ondersteunen in hun communicatie en de problematiek rond vruchtbaarheid beter bespreekbaar maken. De koffer bevat ook een cd met nummers die rechtstreeks of onrechtstreeks te maken hebben met vruchtbaarheidsproblemen of een onbeantwoorde kinderwens.

Het project werd voorgesteld in het Heilig Hartziekenhuis in Leuven en werd gelanceerd met steun van het ministerie van Cultuur. Diverse artiesten werkten mee, zoals Erik Goossens, Kathleen Snoeckx en Bert Appermont, Nasrien Cnops en de band "Waar is Ken?", die het campagnelied schreef voor de Kinderwensweek die woensdag start.

Het expertisenetwerk gaf ook de opdracht aan het theaterhuis Farce Cancan om een theaterstuk uit te werken over de problematiek. "Kinderwens" handelt over zwanger worden en zwanger zijn, over tegenslag en ongeluk, over hoop en wanhoop, maar ook over liefde en aanmoediging van familie en vrienden, zo staat in een persbericht. Over het niet opgeven van een droom, het zoeken naar hulp en het vinden van een oplossing. Het is geschreven voor allen die vader of moeder willen worden of het reeds zijn.

 

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=fp1RJ34Xfhs&feature=share

 

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/05/14/kinderwenskoffer-helpt-ouders-omgaan-met-vruchtbaarheidsprobleme/

 

https://www.focus-wtv.be/nieuws/erkenning-voor-prof-die-vruchtbaarheidsproblemen-uit-taboesfeer-haalt

ERKENNING VOOR PROF DIE VRUCHTBAARHEIDSPROBLEMEN UIT TABOESFEER HAALT

NIEUWS

14/05/2019

 

Izegem

In het Heilig Hart Ziekenhuis in Leuven is professor Lode Godderis gehuldigd door Mohamed Ridouani, de burgemeester van Leuven en Shanti Van Genechten van VZW Kinderwens.

Godderis, die in Leuven woont maar afkomstig is uit Izegem, zet zich al jaren in voor mannen en vrouwen die te maken krijgen met vruchtbaarheidsproblemen en de emotionele impact ervan. De erkenning komt er op de vooravond van de Vlaamse kinderwensweek.

KINDERWENSHUIZEN

Lode Godderis is al 8 jaar betrokken bij de VZW Kinderwens. Hij haalde het thema uit de taboesfeer en is mede-oprichter van de Kinderwenshuizen. Daar kunnen ouders met hun emotionele problemen terecht. Godderis zorgt zo mee voor een aanbod in de eerstelijnszorg en tot op vandaag zet hij in op opleiding en onderzoek.

Naar schatting 10 tot 15 procent van de koppels in België ervaart vruchtbaarheidsstoornissen in hun poging om zwanger te worden.

IN DE MEDIA

Rondetafelgesprek met Minister Kris Peeters op 4 februari 2019

OP HET SCHERM
LECTUUR

Ouders met een onvervulde kinderwens

staan onder zware druk. Niet alleen brengen vruchtbaarheidsbehandelingen allerlei complicaties met zich mee, vele kinderwensouders vinden het ook moeilijk om over hun gevoelens te spreken.

Dit boek wil alle aspecten van een kinderwens bespreekbaar maken en biedt concrete handvatten om beter met stress en verdriet om te gaan. Hoe ga je om met een zwangerschapsverlies? Wanneer beslis je je kinderwens los te laten, en hoe geef je een onvervulde kinderwens een plaats in je leven? Wat als je fertiliteitsbehandelingen voor stress en afwezigheid zorgen op het werk? Hoe blijf je investeren in je relatie?

Shanti Van Genechten was elf jaar lang werkzaam als vroedvrouw in een ziekenhuis in Leuven.

 

Daar begeleidde ze heel wat mensen met een onvervulde kinderwens. Deze ervaringen leidden tot de oprichting van Kinderwens vzw.

In dit boek vertelt Shanti haar hele verhaal. Haar eigen adoptieachtergrond motiveert haar extra om wensouders een hart onder de riem te steken en ze te helpen op de weg van kwetsbaarheid naar kracht.

MEDIALINKS

Wil je graag nog meer nuttige krantenartikels, video's enz.. lezen of bekijken?

Download dan geheel vrijblijvend onze handige PDF
met daarop tientallen interessante en relevante links.