VORMINGSAANBOD

Wij bieden een informatief en  preventief aanbod aan gezondheidsvoorlichting voor  ouders met een kinderwens. Tevens bieden we ook verschillende zorgprogramma’s om veerkracht te verhogen indien zwanger worden niet vanzelfsprekend is. Ervaren vormingsmedewerkers gidsen je graag doorheen ons aanbod.

VORMINGSAANBOD VOOR KINDEREN EN JONGEREN

REPRODUCTIE VANAF JONGE LEEFTIJD:


We hebben een aangepast educatief lespakket rond kinderwens en ouderschap voor kleuters en de eerste graad van de lagere school. Via ons kleuterboek “Emma wil een broertje” geven we een workshop op kindermaat. Vraag gerust meer informatie.

 

 


REPRODUCTIE VOOR JONGEREN:


Uit onderzoek blijkt dat jongeren heel wat hiaten hebben in de kennis rond hun eigen vruchtbaarheid. Er is grote nood aan bewustmaking vanop de schoolbanken. Jongeren moeten een eigentijds beeld krijgen van hun seksualiteit. We willen de volledige boodschap brengen en ons ook focussen op het thema reproductie. We ontwikkelden een uniek educatief lespakket dat erkend werd door Sensoa. Heeft je school interesse? Vraag hier je educatief lespakket op maat aan voor de eerste, tweede of derde graad secundair onderwijs. Wij komen graag naar je toe en zorgen voor een boeiende workshop op maat.
 

VORMINGSAANBOD VOOR KINDERWENSOUDERS

INFORMATIEPROGRAMMA

 

Ik heb een kinderwens. Een gezonde start vanaf het prille begin…

 

Heb je een actieve kinderwens? Dan kan je al verscheidene zaken ondernemen, om ervoor te zorgen dat je kind een gezonde start krijgt. Onderzoek wijst uit dat de 3 maanden voor conceptie cruciaal zijn om gezond zwanger te worden. De vormingsreeks van 4 sessies wil voornamelijk op educatie en voorlichting inzetten rond onderwerpen zoals gezonde voeding, roken, alcohol, leeftijd, schadelijke stoffen, medicatie, infecties, foliumzuur, vaccinaties, prenatale screening en psychosociale beleving. Gezondheidsvoorlichting begint in de eerste lijn.

 

STRESSREDUCTIEPROGRAMMA

Als zwanger worden niet vanzelfsprekend is. Positief omgaan met spanning  tijdens fertiliteitsbehandelingen

Eén op de zes koppels  lijdt aan ongewilde kinderloosheid. Ongewilde kinderloosheid en intensieve fertiliteitsbehandelingen kunnen een diepgaande impact hebben op diverse aspecten van het leven van wensouders: algemeen welbevinden, lichaamsbeleving, zelfbeeld, relatie en seksualiteit, werksituatie, sociaal leven, financieel draagvlak, geestelijke gezondheid enz.


Vele wensouders ervaren deze fase in hun leven dan ook als een rollercoaster van stress, spanning, hoop, onzekerheid, angst, verdriet, blijdschap, teleurstelling en ontgoocheling telkens een behandelingscyclus niet tot het verhoopte resultaat leidt.

Deze vormingsreeks bestaat uit vier samenkomsten waar we volgende thema’s behandelen:

 

- Doorlopen van de impact op 6 levensdomeinen en reflecteren in groep
- Aanleren van oefeningen en handvatenWe werken via Creatieve werkvormen (schrijf- en creatieve therapie)

ROUW- EN VERLIESPROGRAMMA


- Afscheid nemen van je biologische kinderwens:

Indien het biologische kind waarnaar je zolang verlangde er toch niet zal komen dan komt je op een punt dat je afscheid moet nemen van je biologische kinderwens. Echter is dit niet vanzelfsprekend! Aan het opbergen van deze wens is een rouwproces verbonden.

 

Wij bieden een vormingsreeks aan die bestaat uit vier samenkomsten: doorlopen rouwproces, , uiten en benoemen van emoties en op zoek gaan naar een nieuwe invulling van je leven. Er zal via creatieve werkvormen en psycho-educatie worden gewerkt.


- Als je een prille zwangerschap verliest:

Vrouwen hebben 10% tot 15% kans dat een door de gynaecoloog vastgestelde zwangerschap ergens in de eerste twaalf weken uitdraait op een zwangerschapsverlies.

Men spreekt van een zwangerschapsverlies tot aan de twintigste week van de zwangerschap, nadien van een doodgeboorte.

 

Je hebt over je toekomstige kindje gefantaseerd en er zelfs in die korte tijd al een heel toekomstplan rond uitgestippeld. Een zwangerschapsverlies is een onzichtbaar rouwproces in deze maatschappij.


De impact hiervan wordt echter onderschat. Want hoe rouw je om een kind dat je nooit echt hebt gekend? En hoe ga je om met de angst dat het bij een volgende zwangerschap weer fout kan gaan?


Dit verlies geeft een diepgewortelde pijn die niet te omschrijven verdriet met zich mee brengt. Ouders die hun kindje verliezen door een miskraam worden vaak niet erkend in hun verdriet door de omgeving en dat maakt het verwerkingsproces moeizaam.


Het verlies dient omvat en verwerk te worden.  De vzw creëert een psychosociaal vangnet bij thuiskomst en organiseert een vormingsreeks van vier samenkomsten waar gewerkt zal worden via specifieke methodieken  rondom rouw en omgaan met verlies.  Rouw is niet loslaten, maar anders leren vasthouden.

‘Ik steun het initiatief

omdat men alles moet doen om herinneringen levendig te houden,

want verdriet verwerken is de herinnering herbeleven.

Ouders blijven altijd ouders van hun kind, ook al leeft het niet meer.'

 Manu Keirse

KINDERWENSPRAATCAFÉ

Op regelmatige basis organiseren wij bijeenkomsten in het bijzijn van onze medewerkers. In een vrijblijvende sfeer kan je kennismaken met lotgenoten.

 

Klik hier voor meer informatie!