top of page
  • Facebook

Met KEN je vruchtbaarheid werken we in de eerste plaats aan een preventieve gezondheidswinst in het belang van de toekomstige kinderen en hun ouders.

Tia en Shanti_191120_KH_05.jpg

Met het 'KEN je vruchtbaarheid'-project willen we 18-plussers meer bewust maken van hun vruchtbaarheid. Door een foute beeldvorming en onwetendheid beginnen jongvolwassenen vaak te laat aan kinderen, wat voor heel wat problemen kan zorgen. De vzw werd bij de start van dit project al uitgenodigd op het kabinet van Hilde Crevits, voormalig minister van Onderwijs, om dit thema te bespreken.


Via dit platform bieden we professionele informatie en een educatief aanbod aan om het bewustzijn rond vruchtbaarheid bij 18-plussers te verhogen in onze maatschappij. Daarnaast willen we een zorgnetwerk rond preconceptionele zorg uitbouwen met artsen, vroedvrouwen, diëtisten, kinesisten en leerkrachten met een bijzondere affiniteit voor dit thema.

Het gezicht van onze Vlaamse vruchtbaarheidsbewustzijnscampagne is sportatlete Tia Hellebaut.

Top

Dromen van kinderen, nu of later

Wil jij kinderen of wil je er geen?

Reflecteren over toekomstig ouderschap kan heel waardevol zijn vanaf jong-volwassen leeftijd. Ongeacht wat je keuze ook zal zijn, weet dat een goede algemene gezondheid belangrijk is voor je seksualiteit en je vruchtbaarheid.

Cartoon vruchtbaarheid en leeftijd (2).j
Tips en weetjes
  • Vraag advies aan je arts over welke anticonceptie het beste bij jou past.

  • Bescherm jezelf tegen soa’s.

  • Zit je in een homoseksuele relatie, durf te praten over de reflectie over toekomstig ouderschap.

  • Durf mogelijkheden voor jezelf bespreekbaar te maken om je kinderdroom te kunnen realiseren.

  • Durf andere vormen van ouderschap aan te kaarten (zoals pleegzorg en adoptie).

  • De beste biologische leeftijd om aan kinderen te beginnen is 25 jaar.

Wil je kinderen?

Huisje, tuintje, boompje, kindje?

Maar wat als de prins of prinses op het witte paard niet op tijd voorbij komt?

Je wordt als meisje geboren met heel wat eicellen die met de leeftijd alsmaar afnemen. Hoe ouder je wordt hoe minder ook de kwaliteit van je eicellen en zaadcellen en hoe hoger het risico op een zwangerschapsverlies of afwijkingen bij de baby. Vooral 35 jaar is een kantelleeftijd, waarna je kansen op een spontane zwangerschap drastisch beperkt worden.

Bij mannen is de vruchtbaarheid daarentegen veel minder afhankelijk van hun leeftijd.

Enkele cijfers
Table age 1.png
Table age 2.png
Huisje tuintje boompje kindje
Tips en weetjes
  • Eicellen invriezen kan voor sommige vrouwen een oplossing bieden, het is wel een dure procedure, namelijk 1.500 tot 3.000 euro per cyclus.

  • De kansen op een succesvolle zwangerschap  zijn 30 tot 40% kans op slagen als er 10 eicellen beschikbaar zijn.

  • Vries je eicellen in voor de leeftijd van  35 jaar, hoe jonger hoe meer kans op slagen

IVF is GEEN sprookje

Weet dat medisch begeleidde vruchtbaarheidsbehandelingen veel koppels kunnen helpen, maar dat er geen volledige zekerheid is dat je kinderwens kan ingevuld worden via deze techniek.

 

Ben je jonger dan 35 jaar, dan kan je het eerste  jaar onbeschermd vrijen,  zonder medische hulp te zoeken. Ben je ouder dan 35 jaar, dan kan je best na zes maanden onbeschermd vrijen al een arts raadplegen.

​

Een behandelingstraject is vaak een langdurige project met groot impact op het mentale maar ook sociale, professionele en financiële welzijn van deze koppels. Voor psychosociale ondersteuning kunnen zij beroep doen op onze erkende kinderwensconsulenten via www.kinderwens.org

Realiteit

Vrouwen jonger dan 35 hebben ongeveer 30% kans op een succesvolle zwangerschap bij de eerste IVF-poging.


Op de leeftijd van 40 is dat nog slechts 10%.


De kansen op een succesvolle zwangerschap na de leeftijd van 45 zijn bijna nihil.

IVF is geen sprookje

Getuigenis van Kristel, 36 jaar

Als prille twintiger had ik een perfect beeld voor ogen over hoe mijn leven er zou gaan uitzien. Ik zou op gepaste leeftijd een leuke partner ontmoeten, we zouden van onze vrijheid genieten en op termijn ook samen een leuk gezinnetje stichten. Maar de tijd gaat snel en voordat ik het goed en wel besefte, was het tien jaar later en had ik de ware liefde nog steeds niet gevonden. Bijgevolg bleef ook mijn kinderwens onbeantwoord. Ondanks mijn sterke kinderwens had ik voor mezelf uitgemaakt dat ik liever niet alleen aan het moederschap wou beginnen. Stilaan nam ik dus afscheid van mijn kinderwens en dat viel me erg zwaar. Zeker toen een goede vriendin aangekondigde dat ze zwanger was, stelde ik me meer dan ooit de vraag waarom dit geluk mij niet kon overkomen. Ik zag mijn ouders steeds weer opnieuw opleven wanneer hun drie kleinkinderen op bezoek kwamen en vond het erg jammer dat ik hen dit geluk zelf ook niet kon schenken.    De ongewenste kinderloosheid ging stilaan mijn hele leven beheersen en ik kreeg last van concentratiestoornissen op het werk. Veel van wat in de komende jaren zou gebeuren, zou dan ook bepalend zijn voor hoe mijn leven er later zou gaan uitzien. Ik besefte meer dan ooit dat de tijd nu wel een beetje begon te dringen. Dit gaf me een erg benauwd gevoel; het was net alsof ik op een tijdbom leefde. Uiteindelijk heb ik enkele goede vrienden in vertrouwen genomen en zij hebben me een laatste duwtje in de rug gegeven richting professionele hulp. Ik heb toen een gesprek gevoerd over wat ouderschap voor mij betekende en wat mijn visie hierop was. De hulpverlener bracht mij in contact met een vruchtbaarheidsexpert om informatie in te winnen over het invriezen van mijn eicellen.  In die periode botste ik bij toeval ook op een interessante documentaire over cryopreservatie.  Dit gaf me het inzicht dat dit wel eens dé oplossing kon zijn voor mij en uiteindelijk heb ik de beslissing genomen om er voor te gaan.  Ondanks het hoge kostenplaatje (zowat 6000 euro uit eigen zak betaald) ben ik erg blij dat ik toch heb doorgezet, want vanaf toen is het stilaan beter beginnen gaan.  Doordat de biologische tijdsdruk wegviel, kreeg ik meer ademruimte om de vele vragen in mijn hoofd stapsgewijs aan te pakken.  Uiteindelijk ben ik erin geslaagd om het kluwen van praktische, financiële en ethische bekommernissen rond alleenstaand moederschap te ontwarren en heb ik er uiteindelijk vol overtuiging voor gekozen om toch een alleenstaande mama te worden. Vol trots kan ik nu dan ook zeggen dat ik onlangs moeder ben geworden van een flinke zoon.

JONG VOLWASSENEN 18+

Wij bieden educatieve zorgprogramma’s.

VOLWASSENEN

Wij bieden educatieve zorgprogramma’s.

PROFESSIONALS

Wij bieden een gloednieuwe opleiding tot preconceptioneel LifestyleConsulent aan voor paramedici.

LEERKRACHTEN

Wij bieden meerdaagse educatieve online workshops rond onze lespakketten reproductieve voorlichting.

Getuigenis
Aanbod

Gezonde levensstijl

Een goede levensstijl start best al 3 maanden voor de bevruchting. Vermits men niet op voorhand weet wanneer men zwanger zal worden, betekent dit dat men best al een goede levensstijl hanteert vanaf het moment dat men stopt met anticonceptie.

Ook voor toekomstige vaders is een goede levensstijl vanaf dit moment van groot belang, aangezien deze levensstijl invloed heeft op de aanmaak en kwaliteit van zaadcellen.

​

Campagnebeeld met slogan.jpeg
Jonge diëtist
Levensstijl

Roken

De invloed van roken op de zwangerschap is het best bestudeerd. Er is een duidelijk verband tussen roken en de kans op bevruchting, de duur van de zwangerschap, het geboortegewicht en risico dat de pasgeborene op latere leeftijd met aandoeningen kampt. Zo is er bijvoorbeeld een significant verband bewezen tussen roken en de kans op astma bij het ongeboren kind. In ons land blijft 10 procent van de zwangere vrouwen roken tijdens de zwangerschap. Het percentage vaders dat dat doet, is nog hoger.

Gewicht

Overgewicht (BMI>25) heeft een negatieve invloed op je vruchtbaarheid. Bij overgewicht kan 5-10% vermageren voor je aan kinderen begint, je kans op een zwangerschap aanzienlijk verbeteren.

Ook ondergewicht (BMI<20) geeft een verminderde vruchtbaarheid door problemen met de eisprong.

Alcohol

Ook alcohol dient best geweerd te worden in de preconceptionele periode. In wetenschappelijke kringen groeit de overtuiging dat vrouwen ook tijdens de zwangerschap alcohol volledig moeten weren. Alcoholgebruik volgt kort achter roken wat het risicogehalte betreft. Alcohol vermindert niet alleen de vruchtbaarheid, zowel bij de vrouw als bij de man, maar heeft ook een nadelig effect op de baby. Er is meer kans op vroeggeboorte, laag geboortegewicht, hersenschade  (met denk-, leer- en gedragsproblemen tot gevolg) en allerlei stoornissen in de lichamelijke ontwikkeling van het kind. Wanneer meerdere kenmerken hiervan aanwezig zijn, spreekt men van het Foetaal Alcohol Syndroom. Het is nog niet duidelijk vanaf hoeveel glazen alcohol er problemen kunnen ontstaan, waardoor aangeraden wordt helemaal geen alcohol te verbruiken tijdens de zwangerschap, en liefst zelfs vanaf het moment dat je zwanger wil worden.

lode.png

Het is zowel voor jongens als meisjes belangrijk om je levensstijl  tijdig aan te passen.

Hiermee bescherm je je algemene gezondheid en vruchtbaarheid.
Het gaat hierbij niet alleen over niet roken of geen alcohol drinken, maar ook over gevarieerd en gezond eten.

Dit is ook belangrijk voor de gezondheid
van je toekomstige kind.

Prof. dr. Lode Godderis
Hoogleraar aan het Centrum Omgeving en Gezondheid van de KU Leuven en oprichter en voorzitter van het Kinderwens Expertisenetwerk. 

Beweging

Regelmatige beweging komt onze fysieke en mentale gezondheid ten goede en is bevorderlijk voor de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen en de gezondheid van hun toekomstige kind.

Aangeraden wordt om 5 dagen per week minstens 30 minuten matig intensief te bewegen en 2 tot 3 keer per week een krachttraining in te bouwen.

In deze video legt Prof. dr. Dominique Hansen het verband tussen beweging en vruchtbaarheid uit.

>>>

Dominique Hansen.jpg

Ik ondersteun dit project omdat we weten dat bepaalde risicofactoren gelinkt zijn aan verminderde vruchtbaarheid.

Gezond eten en veel bewegen zijn cruciaal. 

Voldoende beweging en sport zorgt voor een betere controle van lichaamsgewicht, suiker en bloeddruk. En dit verlaagt de kans op complicaties bij een toekomstige zwangerschap.

Prof. dr. Dominique Hansen
Hoogleraar aan de UHasselt en onderzoeker op de dienst cardiologie van het Jessaziekenhuis

Voeding

Een optimale groei en rijping van zaadcellen en eicellen is afhankelijk van wat de aanstaande vader en moeder eten en drinken. Gezonde voeding helpt mee zorgen voor zaadcellen en eicellen van goede kwaliteit, met weinig DNA-schade en zo de vruchtbaarheid verbeteren en de kansen verhogen op een gezonde zwangerschap en een baby in goede gezondheid.

 

Sarah Noelmans, diëtist en PCOS coach, en

Martje Saerens, voedingscoach,

helpen je op weg naar een gezond en vruchtbaar voedingspatroon.

>>>

Cartoon vruchtbaarheid en gezondheid.jpg
bottom of page