top of page
Zoeken

Graag meer aandacht voor de onvervulde kinderwens in de lessen seksuele voorlichting

Naar een artikel dat een aantal jaren geleden verscheen, maar nog steeds heel actueel is.


Vroedvrouw Shanti Van Genechten heeft bedenkingen bij de lessen seksuele opvoeding zoals die nu op school gegeven worden. Ze wil dat er meer aandacht komt voor de onvervulde kinderwens. Zelfs al in de kleuterklas.


“Kinderen krijgen is niet voor iedereen vanzelfsprekend” zegt Shanti Van Genechten. “Het is maatschappelijk gezien de hoogste tijd dat we een realistisch beeld scheppen.” Seksuele opvoeding focust nu vooral op relaties, en op gender,… maar niet op de onvervulde kinderwens. Haar boodschap aan de minister van Onderwijs:


Hervorm het leerplan seksuele voorlichting, zodat jongeren een eigentijds beeld hebben over seksualiteit en ouderschap.

“Ik sta daar wel achter” reageert gynaecoloog Petra De Sutter “Seksuele voorlichting is nu vooral gericht op het vermijden van ongewenste zwangerschappen en het vermijden van seksueel overdraagbare aandoeningen. Dat is heel belangrijk, laat dat duidelijk zijn. Maar daardoor groeien ze op met het idee dat zwanger worden vanzelf gaat”.


1 koppel op 6 heeft problemen met kinderen krijgen. In de fertiliteitsklinieken ziet De Sutter vaak dertigjarige vrouwen die zich wat zich bekocht voelen dat het allemaal niet zo makkelijk ging als het hen in hun jeugd is verteld.” Aangepaste voorlichting zou dus handig zijn. En dat kan op alle leeftijden.


Het is heel slecht gesteld met de kennis over vruchtbaarheid bij jonge mensen.
73 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page