top of page
Zoeken

Tia Hellebaut gezicht van campagne voor jongeren rond kinderwens en vruchtbaarheid

“Een slimme meid begint op tijd”, zegt Tia Hellebaut. De hoogspringster is het gezicht van ‘Ken je Vruchtbaarheid’. De campagne leert jongeren wat ze nu al kunnen doen als ze later een kind willen.

De campagne wordt op het getouw gezet door ‘Kinderwens’, een vzw opgericht door Shanti Van Genechten. De Looise, zelf een adoptiekind, moest tien jaar geleden haar job als vroedvrouw opgeven door een beroepsziekte. Daarom startte ze samen met professor Arbeidsgeneeskunde Lode Godderis, een vereniging op om psychosociale ondersteuning te geven bij onvervulde kinderwensen. Intussen telt elke provincie een kinderwenshuis. “We zien daar mensen die emotioneel op instorten staan omdat ze geen kind kunnen krijgen. De beste relaties komen op zo’n ogenblik onder druk te staan. Daarom starten we nu onder de noemer ‘Ken je vruchtbaarheid’ een informatiecampagne om zo veel mogelijk te voorkomen dat mensen te laat of onvoorbereid aan kinderen beginnen.” “Koppels hebben nu vaak de neiging om eerst alles op alles te zetten voor de carrière. Daardoor worden koppels steeds ouder voor ze aan kinderen krijgen”, zegt Shanti. “Als dat dan niet meteen lukt, dan moeten ze hun toevlucht tot vruchtbaarheidsbehandelingen zoeken. Alleen heb je op je 40ste nog slechts tien procent kans dat zo’n behandeling meteen aanslaat. De ideale leeftijd om kinderen te maken, is 25 jaar. Voor vrouwen én mannen. Na die leeftijd daalt het aantal eien zaadcellen, maar ook de kwaliteit.”


Tia Hellebaut

“Een slimme meid begint op tijd”, lacht Tia Hellebaut (42), die in 2008 als Olympisch kampioene plots zwanger bleek. “Mijn vader kwam met die oude wijsheid voor de dag toen indertijd de vraag werd gesteld of het voor mijn kind wel gezond was geweest, in mijn buik als topsporter. Ik kan alleen maar zeggen dat wij geen drie keer hadden moeten oefenen om prijs te hebben, en dat ik en mijn kinderen nog steeds in topconditie zijn.” Een goede gezondheid is dus bevorderlijk voor iedereen met een kinderwens. Daarom neemt Tia in de campagne de rol op van gezicht én praktijklector.


Online platform

“Een gezonde levensstijl draagt niet alleen bij tot je eigen gezondheid maar ook tot je fertiliteit én de gezondheid van je kinderen”, zegt Shanti Van Genechten. “Vooral de drie maanden voor de conceptie zijn cruciaal om gezond aan kinderen te beginnen. Op onze nieuwe site, kenjevruchtbaarheid.be, vinden jongeren een online platform. Daar vinden ze alle informatie over wat ze kunnen doen om hun seksuele gezondheid en vruchtbaarheid te beschermen. Naast het volgen van webinars kunnen ze er ook deelnemen aan live infosessies. Voor onderwijsinstellingen zijn er lespakketten, en ook zorgverleners kunnen op de site terecht als ze meer willen weten over preconceptionele zorg.”


70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page